Miau.bg»Статии»Живини»Изумителни факти за делфините, които не знаете

Изумителни факти за делфините, които не знаете

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
делфин

Делфините представляват семейство морски бозайници, които от край време изненадват науката с изключително интересното си поведение. Обикновеният делфин достига дължина до три метра, а теглото му може да надхвърли двеста килограма. Другите видове от семейството са с още по-впечатляващи размери.

Делфините обитават Индийския, Тихия и Атлантическия океан, но се срещат и в други водни басейни. Те се хранят основно с риба и сепии. Делфините в Черно море поглъщат скумрия, кефал, аншоа. Ето и други любопитни факти за тези животни, които със сигурност ще ви изумят:

1. Делфините усещат вкуса на храната, но нямат обоняние;

2. Тези бозайниците общуват по между си с помощта на звуци, като всеки звук може да изразява различно настроение;

3. Бременността при женските индивиди трае между единадесет и седемнадесет месеца;

4. По време на раждането на бременен делфин присъстват и така наречените делфини-акушери. Щом бебето се появи, майка му го избутва към повърхността на водата, за да поеме въздух;

5. Делфините никога не заспиват напълно. Докато си почиват, едната половина на мозъка им продължава да бъде активна. Ето защо дори и по време на сън едното им око остава отворено;

делфини

6. Делфините също са сред видовете, които правят секс за удоволствие. Понякога при тях може да се срещне и хомосексуализъм.

7. Подобно на хората делфините също се ухажват. Те обичат ласките и нежните докосвания. Понякога мъжкият екземпляр може да зарадва женската с букетче от морски водорасли;

8. Когато някой член на стадото е пострадал, останалите представители на вида не го изоставят. Те правят всичко възможно, за да му помогнат. Ако се налага, избутват болния си събрат към повърхността на водата, за да диша.

9. Преди хиляди години делфините са били сухоземни същества от рода на кучеобразните. Това е и причината мнозина да намират прилики в поведението на палетата и това на морските бозайници.

10. Делфините изпитват тъга към своите умрели събратя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest