Лято 2008 - Ледената шапка над Северния полюс върна част от площта си

Лято 2008 - Ледената шапка над Северния полюс върна част от площта си

© Associated Press

Ледената шапка в Северния ледовит океан през тази година е била по-голяма, отколкото през 2007 г., но това все още не е повод за оптимизъм за бъдещето на световния климат, предупреди американския Национален информационен център по снежна и ледена покривка (NSIDC). По негови данни тя е заемала приблизително 4,5 млн. квадратни километра при най-ниската си точка на 12 септември.


За сравнение миналогодишният минимум в общата площ на ледовете е бил 4,1 млн. кв. километра.


През това лято ледената шапка е отбелязала втората си най-малка площ за последните 30 години, през които се извършват сателитни наблюдения за нейното състояние. Причината за подобрението спрямо предходната година се обяснява с феномена Ла Ниня, който е отговорен за застудяването на тихоокеанските води, забавяйки разтапянето на ледовете.




Смятам, че това лято бе много по-забележително, спрямо предходното, защото миналата година бяха налице перфектните условия за топенето на леда – безоблачно небе, високи температури и ветрове, избутващи ледовете на север, обяснява пред Би Би Си Уолт Майер от NSIDC.


Тази година тези условия отсъстваха и въпреки това сме на по-малко от 10 процента от рекорда. Така че е трудно тазгодишният резултата да се определи като възстановяване на ледената шапка – все още сме в низходяща тенденция, коментира още ученият. Според него, ако намаляването на количеството на ледовете продължи със същите темпове, то близко обозримото бъдеще Северният ледовит океан ще става изцяло открит за корабоплаване през летния сезон.


Въпреки наличието на индикации за по-студеното от обичайното лято, учените в началото на годината прогнозираха, че ледената шапка за "лято 2008" ще бъде рекордно малка, най-вече поради това, че в момента тя е много по-тънка, отколкото в миналото. Това е така, защото тя се е формирала за една единствена зима.


Пълният анализ за състоянието на северната ледена шапка ще бъде готов в края на месеца. А прогнозата на NSIDC е тя да се запази през зимата в много по-добро състояние от това през 2007 г.

Още по темата